2010/09/14
"AZ ÉLVONALBAN VAGYUNK ÉS KÉSZ!"

Vasárnap véget ért a vízilabda Európa-bajnokság, melyen férfi válogatottunk a negyedik, míg női csapatunk az ötödik helyen végzett. A kontinenstorna volt az apropója, hogy felhívtuk telefonon dr. Szivós Istvánt, egykori olimpiai és világbajnok vízilabdázónkat, akinek édesapja, id. Szivós István szintén olimpiai bajnok vízilabdázó volt, fia Szivós Márton pedig Kemény Dénes együttesének oszlopos tagja.


- Hogyan értékeli a férfi vízilabda-válogatott Peking óta nyújtott szereplését, a csapatban végrehajtott generációváltást? A Vodafone-kupát biztató játékkal nyertük meg, a zágrábi Eb-n veretlenül, csoportelsőként jutottunk be az elődöntőbe – a szerbeket is legyőzve -, végül a negyedik helyen végeztünk.
- A világ élvonalához tartozunk. Évek óta egy-egy gólon múlnak a legkiélezettebb mérkőzések, hogy ki nyer. Hol mi, hol az ellenfél jön ki jobban ezekből. Fiatalítunk, ami helyes lépés, így az eredmények is változnak, amik mondjuk lehetnének jobbak is. Nüanszokon múlnak a győzelmek.

- Az elmúlt tizenhárom évben el voltunk kényeztetve, a Kemény-legények minden megnyertek, az olimpiát háromszor, az Európa-bajnokságot kétszer is, világbajnokok is voltak. Viszont 2010 első felében olyan csapatoktól is kikaptunk, akiknél klasszisokkal jobbak vagyunk. Hogyan magyarázná ezt el a laikusoknak?
- Zárkózik fel az élmezőnyhöz a legtöbb csapat. Egyszerűen ma már nincsenek gyenge válogatottak, olyan országok nemzeti együttesei váltak igen jó csapatokká, főszereplőkké egy-egy világversenyen, akiket régen hülyére vertünk. Görögország vagy akár Szlovákia is ilyen.

- A fiatalokat látva ki az, akit ki lehet emelni, akinek hosszútávon is helye lehet Kemény Dénes együttesében?
- Tehetséges mindegyik, aki ott volt Zágrábban (Bundschuh Erik, Hárai Balázs, Török Béla, Vámos Márton - a szerk). Azért egyik napról a másikra nem lehet bekerülni a válogatottba, ugyanakkor mindig a szövetségi kapitány dolga, hogy kit válogat be és kit nem.

- Miközben nincs még egy ilyen eredményes válogatottunk, a klubok közel sem ilyen jók a nemzetközi mezőnyben. Mi lehet ennek az oka? Korábban az UTE, majd a Honvéd, néhány éve pedig a Vasas az egyeduralkodó itthon. Most az Eger hegemóniája jön?
- Az a helyzet, hogy nincsenek összegyűjtve a legjobb játékosok egy csapatba, ahogy a válogatottban. Ez elsősorban pénzkérdés. A nagy OSC, a Honvéd volt ilyen. Régebben nem volt sok légiós sem, színmagyar csapatok vettek részt a bajnokságban, ma már mindenhol vegyes a kínálat. De közben, ahogy a válogatott, úgy a magyar bajnokság is mindig erős volt. Ott vagyunk a világ élvonalában és kész!

- A korábban aranybányaként működő juniorválogatott hatodik lett a stuttgarti Eb-n. A Kásás Tamás-féle generáció után kevesebb a tehetséges vízilabdázó, vagy akkor hihetetlen szerencsével egy olyan mag gyűlt össze, ahol a zseniket két kezünkön tudtuk csak megszámolni?
- Kevesebb uszoda áll rendelkezésre, miközben egyre több a vízilabdázni szándékozó gyerek. A minőségi munka helyett sok helyen a mennyiségi lett jellemző. A kevés vízfelület pedig kevés edzéslehetőséget jelent. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy medencében edz egy időben több csapat is. Jelenleg ez a helyzet. Nagyobb szervezettség kell.

- Egyre több olimpiai bajnokunk tér haza, és aktív pályafutása befejeztével edzőként kezd el dolgozni. Benedek Tibor és Varga I. Zsolt után ki lehet a következő, aki a medence szélén folytatja? Ön kit látna szívesen edzőként, sportvezetőként az utóbbi tíz év csapattagjai közül?
- Abból a csapatból akárki jöhet, mindegyikük nagy segítség lenne. Akár edzőként, akár sportdiplomataként.

- A FINA és a LEN sportágat érintő szabályváltozásai alaposan megnehezítik a szakemberek munkáját, a legfőbb vezetésben nehéz magyarokat találni. Miért nem tudtunk kinevelni több európai hírű sportdiplomatát, miközben szenzációs játékosokkal tele volt a padlás is? Kiből lehet fontos pozíciót betöltő személy?
- Biztosan lesz majd a fiatalok között olyan, aki odakerül a tűz közelébe. Molnár Tamás például emberileg, képzettségét és vízilabdázómúltját tekintve is alkalmas lenne a posztra.

- Mi a véleménye olimpiai bajnok társa, Faragó Tamás reformterveiről (legyen nyári sport a vízilabda; változzon a pálya, a kapuk és a labda mérete)?
- Tamásnak nagyon sok jó ötlete van. Csak nehogy egyedül maradjon ezekkel a kiváló tervekkel, kellenek mellé emberek, akik segítenek a megvalósításukban.

- Mit csinál a hétköznapokban, hogy telik egy napja, melyek azok a rendszeres elfoglaltságok, amik kitöltik az életét?
- Még mindig a vízilabdának élek. A KSI szakosztályvezetője vagyok. A jelenlegi válogatottba mi adjuk a 18 éves Vámos Mártont, de többek között tőlünk indult a már említett Varga I. Zsolt, a Steinmetz testvérek, Benedek Tibor, Vári Attila és a fiam, Marci is. Ontjuk a játékosokat az NB I-be és a korosztályos válogatottakba.


(forrás: Takács Márton - Sportklub.hu)