2008/04/24
SZIVÓS ISTVÁN HATVANÉVES!

Dr Szívós István, Montreal olimpiai bajnoka, igazi pólós dinasztia tagja, 60 éves!

Édesapja id. Szívós István 1952-ben és 1956-ben nyert ötkarikás aranymedált. Fia Márton pedig, a jelenlegi válogatott keret tagja.

- A véletlen is közrejátszott abban, hogy ezt a sportágat választottam - meséli az ünnepelt. Tizenkét éves voltam és még nem tudtam úszni, mindig fáztam a vízben. Akkor azonban az egyik testnevelés órán kartörést szenvedtem. A gyógyulás érdekében az orvosok úszást rendeltek el. Mit volt mit tenni, megtanultam a tempózás fortélyait. Aztán maradtam is az uszodában - egész életre szólóan.

A Fradiban kezdett el vízilabdázni. 15 éves korában mutatkozott be a felnőttek között egy Magyar Kupa elődöntőben. Egy évvel később már debütált a magyar válogatottban is. Legnagyobb sikereit már, az OSC-ben érte el.

- Manapság minden fiatal, aki meg akarja alapozni a jövőjét, vállalkozásba kezd. A mi ifjú korunkban a tanulás látszott a legjobb befektetésnek. A kor remek sportvezetője, Dr Frenkl Róbert, az OSC elnöke, ráérzett erre és azokból a pólósokból, akiknek a megfelelő eszük is megvolt, összehozta annak az időszaknak a legeredményesebb csapatát. Mérnökök, jogászok, de legfőképpen orvosok kerültek ki onnan, akikkel - mellesleg - megnyertük hét alkalommal a magyar bajnokságot, kétszer a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Magyar Kupát és Kupagyőztesek Európa Kupáját is több alkalommal emelhettük a magasba.

- Akkori ellenfeleitek mondogatták, hogy a legamatőrebb, csapat, valójában a legprofibb volt, hiszen ti a játékos pályafutásátok alatt egy diplomával gazdagodtatok.
- Így igaz. Azt azonban elfelejtetik sokan, hogy mennyi munka és küzdelem árán. De megérte!

- Az OSC játékosaként négy olimpián szerepeltél.
- Minden alkalommal, éremmel térhettem haza. A legfényesebbet, Montrealban nyertük. Az a társaság, igaz aranycsapat volt, amely 1973 és 1976 között mindent megnyert. Sőt mondhatom, hogy 1980-ig a világ élvonalába tartozott.

- Játékos pályafutásod után edzőként is dolgoztál ? immár ismét a Ferencvárosban.
- Büszkén mondhatom, hogy akkor nyertünk - tizenhárom év után - ismét bajnokságot a Fradival. Arra azonban még ennél is büszkébb vagyok, hogy tíz esztendeig voltam a Ferencváros elnöke. Ezen idő alatt csapataink 21 bajnoki címet szereztek. Magyar labdarúgó csapat pedig, sem előtte, sem utána nem szerepelhetett a Bajnokok Ligájában. Tehát mondhatom, játékosként, edzőként, sportvezetőként, mindent megnyertem, amit csak lehetett.

- Hatvanéves korában készít valamiféle leltárt az ember?
- Őszintén remélem, hogy ez még korai - fejezte be nyilatkozatát az ünnepelt, a hatvanéves Dr Szívós István.


(forrás: MVLSZ.hu - Török László)