1991
SZIVÓS DOKTOR HÁROM ÉLETE

Valahol nagyon messze jártam, amikor megtudtam a tökéletesen váratlan hírt: dr. Szivós István lett az FTC ügyvezető elnöke. Telefonon kapcsolatban voltam a szerkesztőségemmel, így megkockáztathattam egy üzenetet: gratulálok és meg van őrülve... Mint utóbb kiderült: a nem éppen szalonképes reagálásom nem jutott el hozzá, mégis első találkozásunkkor úgy érezte, hogy magyarázatot kell adnia meglepő szerepváltására.

- Már régen fűztek, hogy vállaljam el és most teljesítették a legfontosabb kikötésemet: nem kell főállásban elnöknek lennem...

- Épp ezt nem értem: fogorvos vagy, oktatsz az egyetemen, praktizálsz otthon, hiányzik ez neked?!
- Én hiányoztam a Fradinak? Vagy valaki, aki olyan mint én... Ez volt a legdöntőbb, ezért vállaltam!

Szivós Pisti.
Múlhatnak számolatlanul az évek (ő sem lesz fiatalabb, már 43 éves), még mindig így emlegeti a sportvilág a 203 centi magas, egykori legendás pólós centert. Mi ez, ha nem a szeretet legbiztosabb jele? Hihetetlenül népszerű, közkedvelt, s szerény megítélésem szerint a Fradi választása, többek között, ezért is esett rá. Ezért engedtek kérésének és - mert annyira szerették volna, hogy elnök legyen - maradhatott fogorvos is.

- Hogy bírod? Minimum három ember helyett dolgozol...
- Bírom! Ez a lényeg. Kitűnő munkatársakkal vettem körül magam, nagyon jól előkészített tárgyalásokon kell csak megjelennem. Utálom a hosszú megbeszéléseket... Hosszú a nap, be kell osztani. Így volt ez, amikor edzősködtem, így van most is.

- Amikor a Fradi pólósaival a csúcsra jutottatok, sokan kritizáltak, mondván: sűrűn előfordul, hogy nem vagy ott az edzéseken, elaprózod magad, fontosabb a sportnál a praxis... Nem félsz attól, hogy hamarosan újra "megtalálnak"?
- Ha félnék ilyesmitől, akkor már az edzősködést sem vállaltam volna! Hidd el és higgye el mindenki: pontosan tudom, hogy mikor, hol és mennyire van szükség a személyes jelenlétemre! Érdekes: amikor bajnokságokat nyertünk, hirtelen elhallgattak a vádaskodók... Az eredmények erre is jók!

Mi tagadás: extra kilométerpénzt kellene fizetni ezért a cikkért fotósnak, riporternek, hiszen megpróbáltuk nyomon követni Szivós doktor egy napját. Csak a legfontosabb állomásokat sorolnánk fel. Minden napja korán kezdődik. Először irány a Mikszáth tér, a SOTE gyermekfogászati és fogszabályozási klinika. A főmunkahely! Munkakezdés: fél 8-kor! Kötve hiszem, hogy akad fővárosi család, amelyikben ne lett volna aktuális és kínos program a Szivós-rezidencia meglátogatása... A világ legtermészetesebb dolga volt hajdanán, mondjuk egy-egy világbajnokság és olimpia előtt és után, hogy a segítőkész orvosok között ott volt a világ egyik legjobb pólósa is... Edzőkorában sem kért felmentést, most sem! Innen vezet az út az Üllői úti Fradi-fellegvárba; kocsival, jó esetben, öt perc. Ennyi elég is, hogy fogorvosból klubelnök váljon... A délután, kétszer egy héten, a privát betegeké. A családi élet, a gyereknevelés már két kezelés között elkezdődik: főleg Marcira kell koncentrálni...

- Élvezem a nyüzsgést, szeretem, ha nincs üresjárat, valószínűleg megszoktam ezt a tempót, már az lenne a furcsa, ha másképp lenne - mondja egyszuszra és óhatatlanul az az érzésem, hogy nemcsak nekem, hanem önmagának is magyarázza a "bizonyítványát".

Azt a bizonyítványt, amit - nem kell magyarázni! Nem volt az olyan régen ugyanis, hogy - emlékezzünk csak főleg a vízilabdázókra, meg a vívókra - szégyenben maradt az, akinek nem sikerült diplomát szereznie. Legalább egyet... Szivós Pisti sem csinál mást, mint amit csinált világ életében: versenyez! És eredményt akar produkálni. Mindenáron! Ehhez szokott hozzá, ezt várja tőle minden Fradi-hívő.

Igen, ilyen egyszer ez. Reggel fél 8-tól este 8-ig. Nincsenek sztárallürjei, ha röpke feltöltődésre vágyik, akkor elvonul a családdal néhány napra a bakonybéli Aliz-panzióba, aztán... Szóval jó másfél évtizeddel ezelőtt szórta az aranyakat érő gólokat, a nyolcvanas években ugyanerre nevelte utódait, most pedig mindehhez a körülményeket próbálja megteremteni. Ez az élete! Két foghúzás között...


(forrás: Serényi Péter)