1980
KINT VAGYOK A VÍZBŐL

Pazar érem- és élménygyűjteménye van dr. Szivós Istvánnak. Csapatával négy olimpián szerepelt, egy első, egy második és két harmadik helyet szerzett. Világbajnokságon egyszer első, kétszer második volt. Az Európa-bajnokságon pedig két aranyérmet nyert. Tíz alkalommal volt tagja a magyar bajnokságot nyert együttesnek. Most, a bajnokság végén a kitűnő vízilabdázó bejelentette, hogy aktív pályafutását befejezi.

- Többen azt mondják, talán az olimpiai szereplés váltotta ki ezt a döntést - mondja a rendelőben, fehér köpenyben a fogorvos úr. - Nem így van, én már az olimpia előtt bejelentettem, hogy függetlenül az ilyen vagy olyan eredménytől, abbahagyom a vízilabdázást.

- Döntésében azért talán "segítette" a moszkvai eredmény?
- Az eredmény nem, hiszen ha egy csapat harmadik lesz az olimpián, az nem tragédia. A harmadik helyezés mögött levő dolgok azonban kétségkívül szerepet jászottak elhatározásomban. Úgy éreztem az utóbbi időben, hogy egyre jobban eltávolodom a mostani, a fiatalabb vízilabdázóktól. A régi nagy csapatból, ahol még Bodnárral, dr. Sárosival, Cservenyákkal játszhattam, ma már csak ketten maradtunk, Molnár és én. Mi akkor jobban akartuk a sikert, mi valóban a vízilabdázásnak éltünk. Engem mindig nagyon bántott egy-egy vereség, órákig-napokig rágódtam ezen. Most más a "divat", és ez engem nagyon zavar. Közömbös emberekkel nem lehet sikert elérni, vagy olyanokkal, akiket csak a győzelem vonzott a sportághoz, akik aztán a megbillent csónakból gyorsan ki is ugrottak.

- Más egyéb ok?
- Talán egy kicsit bele is fáradtam. Én nem mondom azt, hogy micsoda áldozatokat vállaltam a sportolásért. Szeretem a vízilabdázást, de azért most akad pótolnivalóm. Itt van a családom és a hivatásom.

- Mintha egy kicsit azért kényszerű lenne ez a búcsú?
- Nem, egyáltalán nem az, korábbi elhatározásomat valósítottam meg.

- Melyik volt pályafutásának legemlékezetesebb élménye?
- Egyértelműen a montreali olimpiai bajnokság. Persze ezen kívül rengeteg sok szép emléket őrzök.

- Nem is jár le az uszodába?
- Sportolás, mozgás nélkül nem tudok élni. Így, amikor alkalmam van úszom, teniszezem.

- Mégis, nem hiányzik a vízilabda?
- Most még nem.

- És nem is kíván foglalkozni valamilyen formában a sportággal?
- Még nem tudom, ez még kialakulatlan.

- Komolyan gondolja, hogy ennyi idő után, ilyen eredményekkel a háta mögött csupán külső szemlélő lesz az uszodában? Egy a sok néző közül.
- A vízilabdáról, a sportág problémáiról kialakult véleményem van. Ha felkérnek és elképzeléseinket közös nevezőre tudjuk hozni, akkor...

Dr. Szivós István kiemelkedő egyénisége volt a sportágnak. És népszerű alakja is. Ki ne ismerné a Hofi "szöveget", amellyel a 201 centiméteres magasságára céloz, hogy még mindig jön ki a vízből, és még mindig jön ki a vízből.
Most ért ki, 1980 októberében.


(forrás: sári)