1977/05/14
"OLIMPIAI BAJNOKOK VAGYUNK, MÉGSEM BUJKÁLUNK"

Már középiskolás korában a legjobbak között tartották számon ifj. Szivós Istvánt, aki nemcsak a vízilabda szeretetét, hanem egy igen szerencsés pólós alkatot is örökölt édesapjától. A 204 centiméter magas játékos már 20 éves korára háromszoros bajnok és kétszeres MNK-győztes csapat tagja volt.

Ekkor - 1968-ban - felvételt nyert az Orvostudományi Egyetem fogorvosi karára. Azóta az OSC tagja, ahol hatszor volt bajnok és háromszor nyert csapatával MNK-t. ÉS egy specialitás: a magyar klubcsapatok közül az OSC az egyetlen, amely labdajátékokban megszerezte a BEK-győztesnek kijáró trófeát.


Kétszáz válogatottság

Dr. Szivós István a magyar vízilabda-válogatott a közelmúltban volt brazíliai tornáján kétszázadszor szállhatott medencébe a magyar válogatott tagjaként. Ez a szám a magyar vízilabdázásban az abszolút csúccsal egyenlő. Ebből az alkalomból beszélgettem a Gyermekfogászati Klinika tanársegédjével.

- A gólkülönbséggel elvesztett müncheni olimpia után azt nyilatkozta, hogy a következő négy évet még az olimpiai aranyérem megszerzésére áldozza, aztán azonban átadja helyét a fiataloknak. A magyar válogatott nyert Montrealban, Ön viszont továbbra is ott van a legjobbak között.

Orvosként dolgozni

- München után reálisan tűztem magam elé, egy négyéves távlati tervet. Közben elvégeztem az egyetemet, ez év februárjában a szakvizsgát is sikerrel letettem, hosszú távon is orvosként szeretnék dolgozni. Így logikusnak tűnne a visszavonulásom. A vízilabdában azonban közbejött néhány változás. Az új szabályok kimondottam kedveznek nekem. A fiatalítás is elkerülthetetlenné vált a válogatottban. Mindent összevetve abban állapodtunk meg Gyarmati Dezsővel, hogy amíg csökkentett edzémunkával is be tudok kerülni a válogatottba, addig rendelkezésére állok.

- Önt éveken át a világ legjobbjaként emlegették, s még ma is csak 29 éves, ma is a legjobbak között tartják számon.
- A világ legjobb játékosa - ezt a címet, ahol lehetett mindenhol visszautasítottam. Legfeljebb arról lehet szó, hogy a világ egyik legjobbja. Véleményem szerint ugyanez áll a jelenlegi legjobbnak tartott Faragóra is, aki a legtöbb gólt lőtte Montrealban, de kiszolgálók nélkül a gólok is elmaradtak volna.

- A magyar válogatott olimpiát, világbajnokságot és EB-t nyert, tehát volna mit félteni. Mégis feltűnően sokszor vállalják a veszélyt...
- Olimpiai bajnokok vagyunk, mégsem bujkálunk! Ha egy mód van rá, minden meghívást elfogadunk. Természetesen soha nem tervezzük a vereséget, elsődleges szándékunk mindig a győzelem kivívása. Közben persze folytatjuk a kísérletezést, az új szabályok begyakorlását. Meggyőződésem egyébként, hogy a szabálymódosításokat mindig a magyarok visszaszorítása érdekében hozzák, e szándék ellenére a legutóbbi változtatások kimondottan kedveznek számunkra.


Jönköppingi jóslat

- A Trófeo Itália helyett kiírt Hungária Kupán hazai közönség előtt is köszöntik a 200. válogatottsága alkalmából. Ezt követően augusztusban a svédországi Jönköpingben kerül sor az idei év fő eseményére, az Európa-bajnokságra. Ott mire számít?
- Jó lenne újabb aranyérmet nyerni, bár én egy esetleges ezüstérmet sem tartanék kudarcnak. Az élcsapatok ugyan tartják vezető pozícióikat, a középmezőny azonban hihetetlenül megerősödött. Ebben a sportágban is mind nagyobb szerepe lesz a küzdőképességnek. Nekem, mint csapatkapitánynak, ezen a téren is élen kell járnom.


(forrás: Jocha Károly)