1970/05
PISTI, A PÁTERNOSZTER

Páternoszter...

Az első hallásra úgy tűnik, hogy egy tréfás kedvű szurkoló akasztotta e fura nevet a 203 centiméter magas, több mint 100 kilós vízilabda-játékosra. A név - nem tréfa. Nagyonis találó!

A 21 éves nyakigláb játékos, hosszú kezeivel elérhetetlen labdákért jár föl-alá a mérkőzés négy negyedében, a kapu előtti légtérben. Hihetetlenül magas íveléseket is játszi könnyedséggel vesz le, majd ugyanabban a tempóban indítja csapattársait.

Néha-néha a nézőnek az az érzése támad: beleüti fejét az alacsonyan szálló felhőkbe.

- Egyszerűen lehetetlen az irdatlanul hosszú kezek között bejátszani a középcsatárnak a labdát - mondta a nemrég lezajlott Hungária Kupa vízilabdatorna legjobb játékosa, az olasz Pizzo. - Már mindennel megpróbálkozik az ember - eredménytelenül. A világ egyik legjobb hátvédje!

A hátvédek viszont úgy nyilatkoznak: "Nem lehet egyetlen másodpercre sem szabadon hagyni, mert a középcsatár posztról azonnal gólhelyzetbe hozza magát, semlegesítése a szabály adta lehetőségek között lehetetlen".

Hátvéd vagy középcsatár?

- Ezt még senki sem tudta eldönteni! - mondja nevetve. - Hátul is szükség van rám, a légtérben érkező labdák leszedésénél, gólveszélyes középcsatárok semlegesítésénél. Mindenki mondja, hogy jó lenne, ha két Szivós István játszana, a Szivós-ikrek: egyik elől, másik hátul. Sajnos ikertestvérem nincs, így egyedül kell ellátnom a kettős feladatot.

A másodéves egyetemista - fogorvosnak készül - 14 éves korában ismerkedett meg közelebbről a vizes játékkal. A Ferencvároshoz hozta le a papa: Szivós István.

Ez a név is ismerős!

- Apám 85-szörös válogatott játékos, olimpiai és Európa-bajnok - mondja a jelenkor játékosa. - Én 1966 óta vagyok válogatott, eddig egy-egy olimpián és Európa-bajnokságon vettem részt. Azt mondják, nem esett messze az alma a fájától... Válogatottság szempontjából ez talán igaz, hiszen hamarosan enyém lehet a családi rekord: eddig 67-szer játszottam a legjobbak között. Az érmeknél sok a pótolnivalóm, mert eddig csak egy világversenyről sikerült érmesen hazatérnem, Mexikóból - bronzzal. Háromszor voltam a magyar bajnokcsapat tagja - kétszer az FTC-ben! - Két éve játszom az OSC-ben, az idén bajnokságot nyertünk, s most a Bajnokcsapatok Európa Kupájában képviseljük a magyar vízilabda sportot. A selejtezőket Szófiában, a középdöntőt pedig Budapesten játszottuk. Célunkat elértük. Továbbjutottunk.

Szigorú órarend szerint él évek óta. A középiskolát, majd az egyetemet kellett és kell összehangolnia az edzésekkel, a szórakozással, a pihenéssel.

Hórihorgas tizenéves, aki szívesen jár táncolni.

- Kedvenc időtöltésem a zene, a tánc. Nagyon szeretem Tom Jonest és a Beatleseket. Nyáron ritkán jutok el a táncparkettig. Minden időm szinte az uszodában és a sportpályákon töltöm. Nagy focidrukker vagyok. Szívesen nézem Albert Flórián játékát. Remélem, hamarosan újra gyepen lesz a zöld-fehérek és a magyar labdarúgás kimagasló játékosegyénisége.

Egy-egy nagy mérkőzés után, néhány csodálatos Szivós-szerelés láttán, hajlamosak vagyunk a "kinyilatkoztatásra": Pisti mindent tud!"

- Szó sincs róla! Ha apám technikai készségéhez és tudásához hasonlítom az enyémet, negatív az előjel. Ő valóban mindent tudott, sajnálom hogy egészen kisgyermek koromban láttam csak játszani. Hallomásból ismerem a legendás Szivós-csavarokat. Gyakorlatban az edzőmtől szoktam néha látni az OSC-tréningjein.

Az OSC edzője: Szivós István.


(forrás: Lantos Gábor)