1966
NÉVJEGY

Szivós II. István - az ijfúsági vízilabdaválogatott tagja


A LÉNYEG

1948. április 24-én született, Budapesten. Súlya 94 kiló, magassága momentán 202 centi, de még növésben van. A Toldi gimnázium negyedik c osztályának tanulója, átlaga 3,5. Kedvenc tantárgya: történelem és magyar. A jelenség meglepő, hiszen kedvenc szórakozása, a vízilabda, nem tartozik a leghumánusabb passziók közé.A KARRIER

Neve közepén a római kettes arra vall, hogy Pisti örökölte ezt a sportágat. Édesapja - első István - kétszeres olimpiai bajnok, a magyar válogatott gólrekordere. Pisti tizennégy éves korában két meccsre bekerül a Fradi serdülő csapatába. Tíz gólt lő és ez a teljesítmény többeknek feltűnik. 1965-ben felnőtt bajnokságot nyer a - nagy - Fradival.


A VALLOMÁS

- Apám csuklója jobb, az ő svédcsavarjait, dopplereit olyan szinten sosem tanulhatom meg. Nekem viszont hosszabb a karom, s a lábtempóm is energikusabb. Ezért inkább Gyarmati Dezső a példaképem. Eddig még nem kaptam túl sok pofont a vízben. Ha nem kezdek verekedni, az idősebbek sem bántanak. Azért nem ártana még vagy húsz kilót erősödnöm.


A JAVASLAT

- Azt mondják, a vízilabda válságba került, tengeri ütközetté vált. Mit lehetne tenni?
- Én megoldanám. Behoznám az időre való kiállítást s a hátvédjáték pontozását. A harmadik fault után nálam partra kerülne a bekk. Kötelezném a labda birtokában levő csapatot, hogy egy perc alatt lőjön kapura. Emberfölényben és a negyedik negyedben az egy percet 30 másodpercre csökkenteném. Ennyi az egész - Csak rá kell bízni.