1966
ÉRETTEK

Nehéz napokat "vészelt át" Szivós Pista, az FTC hatalmasra nőtt vízilabdázója. Alig másfél hónappal ezelőtt a magyar válogatottban vizsgázott, a közelmúltban pedig iskolájában, a Toldy Ferenc gimnáziumban. Az első vizsga sikerült, a szakvezetők elégedettek voltak teljesítményével. A második, az írásbeli érettségi eredményét azonban csak később tudja meg.

- Nem mondom, a vízben nem izgultam annyira, mint az iskolapadban. De aztán kiderült, hogy az izgalom felesleges volt. Úgy érzem, a magyar-, és a matematikadolgozat is jól sikerült. Igaz, a tankönyveket még a válogatott egyiptomi és nyugat-európai túrájára is magammal vittem. Különben is, én nemcsak most az érettségi előtt, de végig a négy évben össze tudtam egyeztetni a sportot és a tanulást. Sőt, a sport révén sokkal fegyelmezettebben, kitartóbban tudtam tanulni, jobban figyeltem a leckékre is.

Szivós Pista, bár a legismertebb, de nem az egyedüli sportoló a Toldy gimnázium IV/C osztályában. Dr. Szakács András osztályfőnök "kapásból" sorol fel néhány nevet.
- Hegedüs István, az Elektromos kézilabdázója például fizikában az országos tanulmányi verseny döntőjébe került. A labdarúgó Finta és Kotányi tanulmányi eredménye állandóan 4-es és 5-ös között mozgott, s a kajakozó Fort Krisztina és Körmöczi Péter, a Bp. Honvéd kardvívója is 4-es tanuló. Egyedül a művészi tornász Vasady Zsuzsa nem jutott el az érettségiig, de ő több mint két hónapig kórházban feküdt.

Az osztályfőnök egyöntetűen dicséri a sportolókat.
- Tanártársaim ugyanúgy vélekednek, mint én - folytatja. - A sportoló diákok az órákon jobban tudnak koncentrálni, sokkal fegyelmezettebbek. Ugyanakkor a sport nevelési szempontból is nagy segítséget jelentett nekünk.

Az érettségi első része lezárult. Most valamennyien a "döntőre", a szóbelire készülnek. És a sport? Szivós Pista így válaszolt:
- Az első az érettségi. A sport, nálam a vízilabda csak utána jön. Most minden erőmmel a szóbelire készülők, az utrechti EB-re pedig csak utána. Remélem ugyanis, hogy tagja leszek a csapatnak...


(forrás: dobó)